Wanneer shiatsu?

Klachten of een gevoel van disbalans gaan eigenlijk altijd samen met stagnatie van energie in het lichaam. Shiatsu heeft als doel die stagnatie op te heffen door middel van het geven van druk op het verloop van de meridianen. Hierdoor zal de energie vrijer gaan stromen en wordt het systeem aangezet om de natuurlijke balans te hervinden. Iemand zal ervaren dat de gebieden waar stagnatie gevoeld wordt weer beter gaan communiceren met de rest van het lichaam.

Shiatsu is aan te raden bij uiteenlopende klachten zoals slapeloosheid, vatbaarheid voor griep en verkoudheid, hoofdpijn en bij gevoelens van vermoeidheid, onrust en emotionele instabiliteit. Daarnaast kan shiatsu verlichtend of genezend werken bij onder andere rug-, spier- en gewrichtsklachten, spijsverteringsproblemen, ademhalingsproblemen en problemen rondom menstruatie, zwangerschap en overgang.

Een shiatsubehandeling kan echter voor iederéén een positieve ervaring zijn. Het heeft een preventieve werking en draagt bij aan vitaliteit, ontspanning van lichaam en geest, lichaamsbewustzijn en innerlijke stabiliteit. Shiatsu kan een waardevolle aanvulling zijn op een reguliere medische behandeling, maar mag nooit worden beschouwd als vervanging hiervan.